Teskt riders opmaken in Artwin

Over dit artikel
Dit artikel is bedoeld voor gebruikers van Artwin Professional Classic en Online die een (standaard) rider willen toevoegen aan de prijsgroep van een artiest.

De riders dient u op te maken in zogenaamde platte tekst met beperkte opmaakmogelijkheden. Wilt u een rider in PDF formaat (of ander document) toevoegen aan e-mailberichten voor contractverzending, lees dan dit artikel.

Daarnaast dient u te beschikken over WordPad for Windows. Deze applicatie is standaard geïnstalleerd op uw Windows Vista, 7 of 8 besturingssysteem of u kunt dit programma installeren via Configuratiescherm, Programma's, Programma's toevoegen, Windows onderdelen in- en uitschakelen.

WordPad starten
Artwin Professional Classic gebruikers: U kunt het programma starten vanuit uw Start-menu (of Start-scherm voor Windows 8 gebruikers). Of druk op uw Start-knop en typ het volgende commando:
wordpad [geef een enter]

Artwin Professional Online gebruikers: Login met uw gebruikersnaam en wachtwoord en dubbel klik in het Program Windows: Wordpad

Standaard waarden instellen
Voordat u WordPad gaat gebruiken dient u eerst enkele instellingen te controleren.

1. Start het programma op, maar typ of plak nog geen gegevens in het tekstvlak.
  2. Druk op Alt-4 op uw toetsenbord of klik op het Alinea-icoon in de toolbar, om de Alinea instellingen venster te openen.
  3. Kies bij "Spatiëring", "Rgelafstand": 1.00
  4. Schakel de optie "10 punten witruimte toevoegen na alinea's" uit.
  5. Klik op "OK".

Automatische terugloop
Het is handig om de automatische terugloop op "Terugloop volgens venster" in te stellen, omdat hiermee duidelijk wordt dat de ingestelde pagina breedte niet van invloed is op het resultaat.

1. Klik in de Toolbar op "Beeld"
  2. Schakel de optie "Liniaal" in.
  3. Kies in het menu "Automatische terugloop", "Terugloop volgens venster"

Het programma is nu klaar om de rider op te maken.

Bestaande rider
Let op! De opmaak van bestaande riders zal verwijderd worden. U dient deze dus opnieuw op te maken.

Als u een bestaande rider wilt gebruiken, die bijvoorbeeld opgemaakt is in Microsoft Word, dan dient u die rider eerst in Word te openen.

1. Open de bestaande rider in Microsoft Word.
  2. Selecteer de gehele tekst in het document (Ctrl-A) en kopieer deze tekst naar het clip-board (Ctrl-C).
  3. Open het WordPad venster volgens de aanwijzingen eerder in dit artikel.
  4. Klik op de Toolbar ribbon Start op het pijltje onder "Plakken" en kies "Plakken speciaal".
  5. Selecteer "Niet-opgemaakte tekst" en klik op "OK".

Tekst opmaken
Hierbij enkele tips bij het opmaken van tekst. Niet alle aspecten worden uitgelicht.

Lijst zonder opsommingtekens
Als u een lijst zonder opsommingtekens, maar wel met titels, maken, dan dient u gebruik te maken van inspringen m.b.v. het liniaal aan de bovenzijde van het tekstvlak.

1. Maak een lijst met titel en beschrijving. Geef een TAB tussen de titel en beschrijving.

2. Selecteer alle tekst.

3. Sleep het alinea inspringen blokje op de liniaal een stuk naar rechts, zodat er voldoende ruimte is voor de titel (Sleep het onderste blokje).

4. Sleep nu het bovenste blokje terug naar het begin (op 0) van de liniaal.

Tip! U kunt dit ook doen als er nog geen tekst in het tekstvlak staat, dan geldt deze instelling voor het gehele document. Let wel op dat als u inspringen wilt aanpassen, dat u eerst alle tekst in het gehele document selecteert (CTRL-A).

Afbeeldingen
Afbeeldingen worden beperkt ondersteund in Artwin. D.w.z. u kunt geen afbeeldingen met een totale omvang van groter dan 5 MB plakken in het document (de som van alle afbeeldingen). Zodra dit wel meer bedraagt, zal het programma een foutmelding geven tijdens het afdrukken van contracten.

De meeste afbeeldingen zijn echter in Jpeg formaat. Dit formaat is gecomprimeerd. Artwin slaat afbeeldingen echter in Bitmap (ongecomprimeerd) op. Een Jpeg afbeelding van 1 MB is al snel 5 tot 10 MB in Bitmap. Eigenlijk dient u er altijd voor te zorgen dat u afbeeldingen die u van artiesten en/of collegabureau's kleiner maakt. Hierbij een eenvoudige manier om afbeeldingen te verkleinen.

1. Open de ontvangen afbeelding op uw scherm of als de afbeelding in een Word of PDF document staat, open het document met de afbeelding op uw scherm.
  2. Druk op de Windows Start-knop en typ: Knipprogramma [enter]
  3. Sleep de muisaanwijzer over de afbeelding, zodat er een selectie kader verschijnt en laat de muisknop los zodra de gehele afbeelding geselecteerd is.
  4. Als de nieuwe afbeelding zichtbaar is in het Knipprogramma, kopieert u de afbeelding in het geheugen (CTRL-C).
  5. Plak de afbeelding (CTRL-V) op de gewenste plaats in het WordPad document.

Rider in Artwin
Zodra u klaar bent met het opmaken van de rider, kunt u deze in Artwin plaatsen.

Nieuwe rider aanmaken

1. Selecteer de gehele tekst uit WordPad (CTRL-A) en kopieer deze tekst naar het Clipboard (CTRL-C).
  2. Start Artwin op en open de prijsgroepen van de desbetreffende artiest.
  3. Klik in het rider frame op het open rider icoon.
  4. Klik op Nieuw en plak de inhoud van het Clipboard (CTRL-V) in het tekstvlak.
  5. Klik op Opslaan en geef de rider een naam.
  6. Sluit het rider-bewerken venster.
  7. Selecteer de aangemaakte rider in het "Aanwezige riders" venster en klik op Selecteer.
  8. Druk op Opslaan in de prijsgroepen.